Senaste nytt - arkiv
   
 
Emil provligger dunquilten.
   
 

050525

Nu är min dunquilt mer eller mindre klar. Det som återstår att fundera och klura på några slutliga smådetaljer.

Den är 182 cm lång, 120 cm bred i huvudänden och rakt avsmalnande till 105 cm i fotdelen. Vikten blev 600 gram och den skall klara ner till ca - 5 grader. Lofthöjden, dvs avståndet mellan ytter- och innerväven, är 5,5 cm.

Mer bilder, fakta och detaljer kommer.


Kanal med lina och linstopper i både fot- och huvudänden (lina 1 gram, linstopper 3 gram).


Fotänden hopknäppt och öppen. Det är ju inte helt fel att kunna ligga och vädra fötterna när det är varmt.


Fotänden kan lätt dras ihop när det är kallt.

 

 


Quilten är i stort sätt ett rektangulärt täcke.


Quilten sedd underifrån, hopknäppt och med helt hopdragna ändar. Huvudänden närmast i bild.



Även storleken på öppningen i huvudänden kan lätt regleras. Är det riktigt kallt är det bara att dra in huvudet och minska hålet.

 

 
 

050508

Det är mycket som man kan göra själv. Inte minst alla typer av friluftskläder. Här är t ex en lätt jacka som jag skall ha på mina vandringar under den varmare delen av året.

Jackan är sydd av "High-tech Alfa" som är en tunn och smidig polyesterväv (100 g/m2) från Shelby i Finland. Materialkostnaden blev ca 220 kronor. Vikten är endast 205 g och den tar naturligtvis inte stor plats i packningen. Av spillbitarna som blev över skall det bli en lätt keps som jag skall kunna vika ihop och förvara i byxfickan.

Innertält av myggnät
När man övernattar ute så kan det ibland vara mycket mygg, myror osv och då kan någon form av myggnät vara en lösning för att man skall slippa de små krypen och få en ostörd sömn.

Jag har därför sytt ett litet innertält med nylonbotten och tak och sidor av myggnät. Innertältet är dels tänkt till mitt lighttält men det kan även krokas fast och användas under mitt tarp (detta gäller båda mina innertält). Bortsätt från att hålla insekter och flygfän borta så är det även en luftig lösning.

Jag kan på detta sätt kombinera och ha många olika tält-/tarplösningar beroende på tur och årstid. Innetältet kan givetvis också användas separat utan tarp/yttertält om vädret är bra.

 

 

 


Nysydda friluftskläder.

 

 
Innertält med nylonbotten och myggnät som jag kan ha i mitt lighttält. Vikt 330 g. Används t ex om det är mycket mygg, myror osv. En välsträckt väv som inte hänger och slänger ger maximal komfort.
   
 


Innertältet kan jag även lätt kroka fast och använda under mitt tarp (435 g inkl. linor). Detta ger mig stora möjligheter att kombinera och ha olika sovlösningar beroende på vandring, årstid osv. Väven till detta tarp kommer från ett begagnat tält som jag köpte för några tior i en andrahandsaffär. Friluftsprylar behöver inte kosta "skjortan".

 

 
 

050504

Här är ett par nysydda och lätta byxor av Pertex Equilibrium (98g/m2). Vikt 190 gram. De tog ca två kvällar att sy. Mönstret är det samma som till Ventile-byxorna.

Jag passade även på att sy ett par shorts av en spillbit ripstop nylon (75 g/m2). Att sy shorts är ett lätt projekt och dessa tog inte många minuter att göra. Vikt 65 gram.


Ett räkneexempel:

Om jag på vandring har med Pertex-byxorna (190 g), shortsen (65 g) och mina Paclite-regnbyxor (280 g) så blir totalvikten 535 g.

Om jag jämför vikten på mina tre byxor med Fjällbyxan (655 g) som jag köpte för några år sedan så är Fjällbyxan 120 g tyngre än mina tre byxor tillsammans. Och med mina tre byxor kan jag klä mig på ett bra sätt i allt från stekande sol till regn, rusk och kyla. Och inte tar de stor plats i packningen heller. Sedan är det ytterst personligt hur man vill klä sig och man kan givetvis göra på många andra sätt.

Jag är även klar med en lätt vindjacka och den tog i stort sätt en kväll att sy.

Tyvärr har dunet till quilten inte kommit ännu så den har jag inte kunnat göra färdig!

 

 


Lätta byxor av Pertex Equilibrium.
Vikt 190 gram.


Byxorna kan dras åt kring fötterna.


Förstärkning på insidan av benen.


Två rymliga benfickor.

 

 
 
 
Närbild på quiltens ytter- och innerväv och facken som skall fyllas med dun.
   
 

050321

Syprojekt på gång

Just nu håller jag på och modifierar och utvecklar min lightutrustning inför kommande vandringar. Först på tur är att sy en lätt dunquilt (duntäcke i stället för sovsäck) som skall klara ett par minusgrader. Tanken är att få till en flexibel lösning som jag kan använda på olika sätt beroende på väder och temperatur.

Och efter att ha gjort några skisser och slutligen bestämt utformning, funktion och storlek var det i går söndag dags att sätta igång och sy quilten. Arbetet flöt på bra och den är nu klar att fyllas med dun. Men det har inte kommit ännu så det får tyvärr vänta.

När man syr, inte minst om det är i så här tunn väv (som dessutom skall fyllas med dun), gäller det givetvis att inte tänka fel eller att förhasta sig så att man blir tvungen att sprätta upp sömmar och göra om vissa arbetsmoment.

Om det är första gången jag gör en viss typ av pryl börjar jag därför alltid med att göra en enkel handskiss som grovt visar de olika arbetsmomenten från början till slut. Då kan jag planera och gå igenom arbetet och minimerar på så sätt risken att göra fel eller att behöva hamna i besvärliga återvändsgränder , vilka ofta resulterar i man blir tvungen att göra olustiga och irriterande kompromisser för att man skall lyckas få ihop prylen.

Lite fakta om quilten:
Väv: Pertex Quantum (30g/m2)
Väggar mellan dunfacken: No-See-Um-Netting (myggnät)
Dun: Fill Power 800
Lofthöjd: 5,5 cm
Vikt: Beror på lite ännu, men runt 0,5 kg

På tur är nu också att sy ett par lätta byxor och en lätt jacka.

 
 
   
 

050306

Jag har lagt in information om ytterligare en liten överlevnadsövning som jag har haft ute i skogen. Denna gång var det äntligen snö och kyla. På bilden granen som jag bodde under.

Se under knappen "Bilder" eller klickar här >>

   
 
 
 

 

 

050207

Har lagt in lite information om en överlevnadsövning som jag hade ute i skogen. En klart kul tur, och det finns alltid saker att träna på.

Finns under knappen "Bilder" eller klickar här >>

 

 
 

050116

Jag har nu sytt ett par enkla friluftsbyxor av Ventile-väv, alltså samma material som till jackan (se även längre ner på denna sida). Membranväv brukar jag normalt använda till kläder, delar och prylar som skall användas i regn och vatten. T ex till paddel- och regnkläder.

Lite kort om byxorna:

  • Ventile - en extremt tätvävd, mjuk, tyst, vindtät och mycket skön bomullsväv som ventilerar bra
  • Klarar normalt glödsprätt
  • Klarar krypande och klättrande
  • Enkel och rymlig modell utan onödiga skarvar, sömmar eller andra krusiduller
  • Band med D-ringar i fickorna för att fästa och säkra prylar
  • Rymliga benfickor
  • Extra förstärkning på knän
  • Extra förstärkning vid foten (insidan)
  • Reglering av fotvidden

Dessa byxor och jackan kommer jag framför allt att använda under höst, vinter och vår.

Böcker om mönsterkonstruktion
När det gäller mönsterkonstruktion av kläder, inte minst för herrkläder, är utbudet av svenska böcker begränsat. Två tänkbara böcker att läsa är "Mönsterkonstruktion - Herrkläder" respektive "Mönsterkonstruktion - Damkläder".

Man bör tänka på är att böckerna är skrivna på 80-talet och plaggen var då vida (vilket jag dock själv gillar). Men detta kan givetvis lätt ändras. De täcker inte allt, men man får en viss inblick i hur man konstruerar egna mönster, ändrar mönster, tar mått osv.

Tillsammans med böckerna medföljer ett häfte med grundmönster i fullskala som man kan utgå ifrån för att konstruera och göra egna personliga byx-, jack- och skjortmönster (44 - 56). Ett annat sätt är att klippa eller sprätta upp ett gammalt plagg och ha det som mall för att göra ett mönster. Så brukar jag själv göra ibland. Eller att helt enkelt köpa ett färdigt mönster.

Ett av mina byxmönster, det jag använde till dessa enkla friluftsbyxor, gjorde jag genom att utgå från grundmönstret i boken och modifierade det efter mina personliga mått.

Kostnaden för att göra byxorna blev ca 150 kronor.

Kommande syprojekt
Inför sommarens vandringar skall det bl a sys lätta byxor, shorts och en jacka.

Mer om detta kommer framöver.

www.cmgarment.nu finns info om dessa böcker (OBS! jag har inga som helst egna intressen i böckerna eller detta företag!).

 

 

 


Jacka och byxor av Ventile.

Böckerna "Mönsterkonstruktion - Herrkläder" respektive "Damkläder".


För att testa ett nytt mönster syr jag alltid ett provplagg i lakansväv, eller något annat gammalt skrottyg.


Dags att sy ett par "skarpa" byxor.

 
 

www.andersj.se