Överlevnadsövning - vinter nr 2
[050306]

Äntligen lite snö och kyla och det var åter dags att ha en trevlig överlevnadsövning.

Bilen parkerades och jag började vandringen upp mot berget som låg en bit in i skogen. Ju högre jag kom desto fler blev spåren i snön efter harar, rådjur och älg. Och efter en stund fick jag syn på två stora älgar som gick och åt bland träden en bit längre upp. Min diskreta klädsel gjorde att jag smälte in bland enarna och tallarna och jag kunde studera dem en stund. Sedan stegade de iväg med stora kliv och försvann bakom en kulle. Vilka ståtliga djur!

Uppe på berget hade jag en mycket bra överblick av omgivningen. Något som kan vara viktigt i ett överlevnadsläge. Man kan få syn på hinder, sjöar, vattendrag, rök, master, tele- och elledningar, hus, vägar och man kan planera en lämplig väg för att lätt, säkert och snabbt kunna förflytta sig till bebodda trakter.

Men befinner man sig lite högre upp är man samtidigt mer utsatt för väder och vind. Så det gällde att hitta en skyddad plats att bygga nödbivacken på. Man kan ha mycket att vinna på att inte välja första bästa ställe utan att först se sig omkring noga efter en lämplig plats. Det kan t ex spara mycket arbete.

Och efter en stunds letande hittade jag den perfekta platsen. Det var en liten knubbig gran med långa grenar som stretade sig rakt ut mot söder. Den gav ett naturligt skydd och snabbade på bygget då mycket av grundjobbet redan var klart. Jag lutade att antal slanor mot den nedre grenen och fyllde på med granris så jag fick en helt tät bakvägg. Inne i nödbivacken täcktes marken med ett tjockt lager granris. Bivacken var klar och bygget tog inte mer än ca 20 minuter.

På berget fanns det torra och vindpinade tallgrenar så det var lätt att plocka ihop ved. Som vanligt placerades vedhögen så att jag lätt kunde nå den inifrån bivacken. Jag vill inte behöva stiga upp varje gång det är dags att lägga på ny ved.

För att underlätta arbetet med att göra upp eld med eldstålet är jag alltid förutseende och samlar lite näver i ficka som jag hittar under vandringen. I fickan ligger den skyddad och torrt tills den skall användas.

Som skalplagg hade jag en jacka och byxor sydda i Ventile (otroligt sköna) och som extra skydd mot kyla, snö och fukt användes försvarets snödräkt (M62). Det är ett tåligt och billigt plagg som passar bra när man är ute och bökar runt i det gröna och vita och som här bor i nödbivack under en gran.

Jag hade under kort tid, och med mycket enkla medel, ordnat skydd, värme och dryck och jag kunde sträcka ut mig på granbädden inne i bivacken. Attans vad skönt!

 

<< Tillbaka till bildsidan

 

Copyright 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se

överlevnad i skogen
Så var jag på väg in i skogen.

överlevnadsövning
Äntligen uppe på berget. Himlen var klarblå och utsikten helt underbar.


Nej, nu får det vara sluttittat. Det är dags för lite överlevnad. Ibland blir det tvära kast när man är ute!

Eldstål och kniv för att överleva
Både kniven och eldstålet kan förvaras och säkras i bältet.


Efter en liten stunds rekande hittade jag en perfekt gran att bygga en nödbivack under! Den låg i söderläge och solen hade smält bort snön framför granen.


Granen hade långa grenar som sträckte sig rakt ut mot söder. Det blev ett naturligt tak och snabbade på bygget. Bakväggen gjordes av några slanor som lutades mot grenarna och som sedan täcktes med granris.


Dags att göra upp eld och få i sig varm vätska.


Jag använder ibland försvarets snödräkt som extra förstärkning.


Det är faktiskt klart mysigt att ligga under en gran!