Kapell
[030724] Öppna sidan i ett nytt fönster

Med ett kapell över sittbrunnen undviker man att få vatten i sittbrunnen och att blöta ner kläderna. Så här sydde jag ett kapell till min kajak.

Material
Man kan använda allt från bävernylon till nylonväv, "andas-väv", neoprene osv . Det är lite beroende var och hur man paddlar. Till detta kapell, som används inomskärs och i insjöar, valde jag en smidig. lätt och stark "andasväv".

Tid
Arbetet med att göra mönsterkonstruktionen, mönstret och att sy kapellet gjordes på en kväll.
Nu har jag mönstret och kan vid behov sy fler kapell.

Material:
- Vattentät väv
- Resårband till axelband (ca 2,5 cm x 100 cm)
- Snäpplås 2 st
- Gummilina (ca 5 mm tjock)
- Stoppers 2 st

- Symaskin laddad med en passande syntettråd

Totalpris: ca 100 kr

De olika delarna
(A) Ovandelen (1 st)
(B) Strut (2 st)
(C) Kanal (2 st)

 


Sommaren 2002 sydde jag mitt kapell.


"Mjölkkartongspappen" tejpades fast på sittbrunnen och konturlinjen ritades på pappen med en kort blyertspenna (ca 1,5 cm lång), genom att dra pennan längs sargens utsida.

  

Så här kan man göra:

 1. Gör en mall av sittbrunnens form till ovandelen (A), genom att lägga ett stort pappark över sittbrunnen och rita av längs utsidan. Klipp ut mallen. Fäst mallen på väven med några tejpbitar och markera formen med en krita eller penna. Lägg till 10 mm sömsmån runt om.

  Klipp ut ovandelen (A). Mät och klipp ut det runda hålet för struten (B). Mitt hål denna gång gjorde jag 360 mm i diameter. Formeln för att räkna ut omkretsen på hålet är D x 3,14 (pi), vilket i mitt fall blev 1130 mm. Kontrollera med ett måttband runt kroppen att hålet blir tillräckligt stort!

  Klipp till bitarna till kanalen (C). Mät med måttband så de blir tillräckligt långa. Gör dem för säkerhets skull 5-10 cm längre än nödvändigt. I mitt fall räckte det med en 25 mm bred kanal för att den skulle nå runt sargen (av tunn plywood). Kontrollera hur bred kanal du behöver, och anpassa måttet därefter! Mina två kanalremsor blev 70 mm breda (10+10+25+25 mm).

  Mät och klipp till de två delarna till "struten" (B) (kan även göras i ett stycke om man vill).
 2. Lägg ihop de två kanaldelarna, räta mot räta, och sy ihop i ena änden.
 3. Vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning längs med skarven från rätsidan. Nu har du en kanal som räcker runt om hela ovandelen.
 4. Vik kanalen på mitten, med rätan utåt, och fäst den vid skarven mitt fram på ovandelen. Nåla fast ena sidan från fram- till bakkant. Nåla sedan den andra sidan. Vik in kanten i kanalens ände ca 10 mm (se 4 A-B). För att inte få hål i väven nålar jag i sömsmånen.
 5. Sy fast kanalen i toppdelen. Sicksacka sedan kanten. Vik sömsmånen åt sidan (in mot ovandelen) och sy en fin stickning längs med kanten från rätan (som med kanalen i punkt 3). Trä i gummilinan/resårbandet i kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. Nu är det dags att kontrollera att kapellet sitter ordentligt fast på sittbrunnssargen. Spänn gummilinan så att kapellet sitter ordentligt. Knyt ihop gummilinan eller sätt en linstopper i änden (om du använder gummilina). Då kan man spänna och slacka linan vid behov. Använder man istället ett brett resårband kan det sys fast i kanalen runt om.
 6. Lägg ihop de två delarna till struten, räta mot räta, och sy ihop dem i ena kortänden.
 7. Vik sömsmånen åt ena sidan och sy en fin stickning längs med skarven från rätsidan.
 8. Fäst struten mitt bak i hålet på ovandelen, räta mot räta, och nåla fast ena sidan från bak- till framkant. Nåla därefter fast den andra sidan. Sy fast struten på ovandelen. Sicksacka kanten.
 9. Nåla ihop den främre delen av struten räta mot räta och sy ihop. Vik sömsmånen åt ena sidan och sy en fin stickning längs med skarven från rätan. Sicksacka kanten.
 10. Nu är det dags att göra kanalen för gummilinan i strutens överdel. Vik ner kanten på strutens utsida två gånger. Först ca 5 mm sedan ca 2o mm. Sy fast runt om, men lämna en öppning framtill så man kan trä in en rund gummilina (med linstopper). Så att man kan dra åt "struten" runt kroppen. I kapellets framkant finns en fastsydd nylonlina för att man lätt skall kunna lossa kapellet om man skulle råka slå runt.
 11. För att "struten" inte skall glida ner kan man göra ett "axelband" av bred resår. För att lossa axelbandet kan man sätta spännen i framkant.
 12. Vid behov kan alla utsatta sömmar tätas/tejpas. Klart!

<< Tillbaka till prylar att göra själv