Sybord nr 1
[050327]

Att ha ett stort arbetsbord när man syr underlättar och gör att syarbetet kan göras mer rationellt. För det är inte direkt kul att behöva knö på en liten yta.

Här är ett exempel på hur man kan göra ett sybord för en nersänkt symaskin. Fördelen är att maskinen kommer i samma höjd som bordsskivan, vilket bl a underlättar när man matar fram tyget. Och skall jag sy ihop två eller flera tygdelar behöver de inte nålas ihop utan det räcker att lägga ihop dem på bordsskivan och sy. Dessutom blir arbetsställningen mer avslappnad då underarmarna kan vila mot bordsskivan.

Det lösa sybordet trycks fast på kortsidan av arbetsbordet och de två stödbenen i ytterkant sätts på plats och låses med en insexnyckel. Det tar alltså inte många sekunder för mig att sätta sybordet på plats eller att stuva undan det när det inte behövs. Med utdragna extraskivor blir hela bordet 3m långt och det räcker en bra bit.

Sybordet är gjort av en bordsskiva som jag köpte i en andrahandsaffär för några tior och själva arbetet att göra om det tog ca 2-3 timmar.

För att få rätt form på hålet i bordsskivan gjorde jag först en mall i papper som provades mot maskinen. När jag var nöjd ritade jag formen på bordsskivan och sågade därefter upp hålet med en sticksåg. Hyllplanet där symaskinen ställs är gjord av lite brädspill.

 

<< Tillbaka till prylar att göra själv

 

Copyright © 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se


Sybord med nersänkt symaskin.


Sybordet (med den ljusgula skivan) trycks snabbt och lätt fast på arbetsbordet (det grå till vänster). Till höger under sybordet syns de två löstagbara stödbenen (av alu.rör).


Symaskin och bordsskiva i samma nivå.


En stor och härlig arbetsyta. Med de två utdragbara extraskivorna under arbetsbordet kan bordets längd ökas med ytterligare 1 m och blir då 3 m.


Hålet i bordet kan vid behov täckas med en lös skiva.


Symaskinen står på ett nersänkt hyllplan och kan vid behov lätt lyftas upp och ställas på arbetsbordet. T ex om jag skall sy manschetter, byxben eller andra småprylar. För minska vibrationerna i bordet står maskinen på tunn liggunderlagsplast.


Skruvarna i bordsskivan är försänkta och det finns inget som väven kan haka fast i.


Sybordet sett underifrån med det nersänkta hyllplanet och de två stödbenen i ytterkant. Till höger de två plåtbläcken som sticks in under skivan på arbetsbordet.


Hyllplanet är gjort av en spånskivebit och två brädstumpar. I framkant har jag skruvat fast ett aluminiumrör för att bordsskivan inte skall kunna bli sned, och så vilar den lilla lösa bordsskivebiten framför symaskinen mot den och de två små träklossarna.


Ett av de två fästena (med insexskruvar) för att fästa och låsa fast stödbenen. Det går givetvis lika bra att ha ben av trä eller liknande. Man tager vad man haver, helt enkelt.