Byxholkar nr 1
[050130]

Använder man poncho, eller en lång regnjacka, kan byxholkar vara en sätt för att hålla ben och byxor torra. Jämfört med vanliga regnbyxor blir ventilation bättre då byxholkar är en mer öppen och luftig lösning. Dessutom blir vikten lägre och packvolymen mindre. Och så är de lätta att sy.

Men byxholkar behöver inte enbart användas vid regn och blåst utan de kan även användas om man t ex behöver vada över ett vattendrag eller för att hålla byxorna torra och rena om man går i fuktig och lerig terräng, myrmark, i högt gräs och bland buskar och sly.

Måttagning
Först av allt måste man ta reda på sina personliga mått. Det är lårvidd, fotvidd och benlängd. Mät med byxor och skor på och glöm inte att lägga till för rörelsevidd, fåll och sömsmån! För att t ex ta reda på längden på byxholkarna kan du mäta innerbensömmen på ett par byxor som sitter bra och sedan lägga till några cm på längden. På mina byxor är innerbensömmen 76 cm och jag valde att göra holkarna 80 cm långa. Så de täcker byxorna ordentligt i nederkant.

Tänk på att allt för tighta/trånga byxholkar ger sämre luftgenomströmning (ventilation). Och gör man dem extra vida i nederkant kan de t o m dras på med skorna på.

Är det första gången mönstret används är det som vanligt bra om man börjar med att sy ett prov av ett skrottyg, t ex lakansväv.

Reglering av fotvidden
För att reglera fotvidden och dra åt holkarna kring fötterna kan kardborreband och/eller ett resårband användas.
Fördelen med kardborre är att man kan ha helt öppet nere vid fötterna och på så sätt få maximal luftgenomströmning ( ventilation). Det kan man inte om man väljer att ha en kanal med resårband. Då sitter byxholkarna alltid åt kring fötterna/skorna.

Man kan även sätta krokar i framkant på byxbenen. Alltså den typ av krokar som man har till damasker. Då hålls byxbenen på plats och de åker inte upp även om man har helt öppet i nederkant (för att få maximal luftgenomströmning/ventilation). Kroken kan gärna sättar med böjen/kroken uppåt så att den inte lossar så lätt.

Material
Material kan vara en tunn nylon- eller polyesterväv, Paclite osv. Dessa byxholkar gjorde jag genom att klippa loss en bit väv från ett begagnat ryggåstält som jag köpt för 40 kronor i en andrahandsaffär.

Tätning av sömmar
Sömmarna kan tätas med tejp eller ett flytande tätningsmedel.

Om man behöver vada
Om man behöver vada över ett vattendrag kan man sätta på sig byxholkarna och dra åt dem kring kängorna med ett par remmar eller liknande. Då kan fötterna och skorna hållas mer eller mindre torra. Hur mycket beror givetvis på vad man har på fötterna, hur täta byxholkarna är och hur noga man drar åt dem.

Så här kan man göra:

  1. Klipp till delarna. 4 st (spegelvända) ben med ca 1 cm sömsmån längs ytter- och innerbensömmen, ca 2 cm sömsmån i ovankant (fåll) och ca 4 cm sömsmån i underkant (fåll). Klipp även till band för att fästa byxholkarna i livremmen och ev vävbitar för reglering av fotvidden.
  2. Vik och fålla ovankanten. 1 + 1 cm.
  3. Lägg ihop benet, räta mot räta, och sy ytterbensömmen.
  4. Vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning längs sömmen från rätan.
  5. Lägg ihop benet, räta mot räta, och sy innerbensömmen.
  6. Vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning längs sömmen från rätan.
  7. Lägg ihop bandet, räta mot räta, och sy ihop i ytterkant. Lämna ena kortsidan öppen.
  8. Vräng bandet och sy en fin stickning längs ytterkanten runt om.
  9. Placera bandet högst upp på byxholken och sy fast.
  10. Sy fast det den undre kardborredelen. Sy därefter fast den övre kardborredelen. Men prova först att de kommer på rätt höjd och att byxholkarna sitter bra!
  11. Vik upp underkanten på byxholkarna (fålla) och sy fast. Prova först med byxor och skor/kängor på så längden blir rätt!

    Om du inte syr riktigt runt om, utan lämnar en liten öppning, kan ett resårband träs in i kanalen/fållen med hjälp av t ex en säkerhetsnål.
    Ett annat sätt för att reglera fotvidden är att använda ett band med kardborre. Klart!

Mönster byxholkar nr 1 (pdf 475 kB)
Byxholkar - reglering fotvidden (pdf 175 kB)
Byxholkar - fäste livrem (pdf 157 kB)

<< Tillbaka till prylar att göra själv

 

Copyright 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se


Byxholkar kan vara ett alternativ till regnbyxor. Vikten blev denna gång ca 90 gram (för ett par).


Fastsättning i livremmen.


Mönstret tejpas fast på väven och alla vik-, klipp- och sylinjer markeras med en penna eller krita.

 

 

 


En färdig byxholk.


För att fästa byxholkarna i livremmen kan ett band med kardborre användas.


Fotvidden kan t ex regleras med ett kardborreband på byxholkens utsida.